Het Sport-, Beweeg- en Leefstijlakkoord in Enschede is er om nieuwe initiatieven mogelijk te maken.
Deel je idee op samengoedinjevel.nl Samen brengen we de stad in beweging!!
Ontdek op donderdag 22 september wat er allemaal nog mogelijk is vanuit het Sport-, Beweeg- en Leefstijl Akkoord!
In het Wesselerbrinkpark is een nieuwe sportroute uitgezet waarmee je fit wordt óf blijft.
Eén keer in de week maakt Tennisvereniging Wooldrik graag een baan vrij (vrijdagochtend van 10.00 – 11.00 uur) voor deelnemers van Tactus Verslavingszorg.
Aan de oproep in het voorjaar om de Verenigingsmonitor 2022 in te vullen is massaal gehoor gegeven, bijna 60% van de verenigingen uit Enschede heeft meegedaan! 74 sportverenigingen hebben de monitor van het Mulier Instituut ingevuld. Ter vergelijking, landelijk is dit gemiddeld zo’n 40%.
Het definitieve rapport is door onderzoeksinstituut gepubliceerd. Klik hier om deze te lezen.
De highlights lees in je in deze infographic!
Wat is het Sport-, Beweeg- en Leefstijl Akkoord in Enschede? Hoe is het ontstaan, waar gaat het over? Wie is betrokken? Hoe is het proces verlopen?
De landelijke Alliantie Gelijkspelen zet zich in voor de acceptatie van de LHBTI+ community in de sport. De gemeente Enschede is één van de zes pilot gemeenten in Nederland waar de Alliantie, samen met de gemeente sport verenigingen en Sportaal, werkt aan een veilig sportklimaat voor iedereen, Waarin iedereen zich veilig voelt om zichzelf te zijn.
Het is een hot topic, de sociale veiligheid binnen sportverenigingen. Dat is ook vanuit het Sport-, Beweeg-, en Leefstijlakkoord en belangrijk onderwerp. Sportbesturen willen natuurlijk zorgen voor een veilige omgeving voor alle leden, maar hoe pak je dat het beste aan? Die vraag staat centraal tijdens Studio Sportaal op woensdag 23 maart. De avond zal bestaan uit twee workshops waarin het High 5! Stappenplan wordt besproken en de rol van de vertrouwenscontactpersoon. Daarnaast krijg je inzicht in je verantwoordelijkheden als sportbestuur en worden er maatregelen besproken die getroffen kunnen/moeten worden om de vereniging sociaal veilig te maken.
Vele vrijwilligers zetten zich wekelijks, vaak zelfs dagelijks in voor een sportvereniging. En daarmee leveren zij een belangrijke bijdrage aan sport in Enschede. Maar er zijn vast ook zaken die de sportvereniging graag anders zou willen zien. Mogelijk kan Sportaal of de gemeente daarbij een rol spelen. Met andere woorden, wat heeft de komende jaren onze aandacht nodig om sporten in Enschede nog beter mogelijk te maken? Daarom stellen we alle Enschedese sportverenigingen eens in de twee jaar een aantal vragen in de verenigingsmonitor. Deze monitor is onderdeel van het Sport- Beweeg- en Leefstijlakkoord in Enschede. Het resultaat van de verenigingsmonitor brengt in beeld hoe sport en de sportverenigingen in Enschede er voor staan en welke behoeften de verenigingen hebben.
Passend sporten is een initiatief, opgezet door FC Twente Scoren in de Wijk, Sportaal en So-Move. Het idee is kinderen voor sport te enthousiasmeren zodat sport voor iedereen toegankelijk en leuk is!
In samenwerking met Avanti Wilskracht geeft Kevin van Maasakker van Sportaal, voetbaltraining voor kinderen die zich niet altijd op hun plek voelen in een regulier voetbalteam. Het initiatief is ontstaan mede door ondersteuning van het Sport-, Beweeg- en Leefstijlakkoord.
Sport is voor iedereen. Dat lijkt vanzelfsprekend maar voor een groot aantal LHBTI+ personen is dat niet zo. De seksuele geaardheid, gender identiteit en/of gender expressie kan wel degelijk van invloed zijn op de sportparticipatie.
Op 3 november 2021 is het startsein gegeven voor het project 'Kwiekman'. Volleybalvereniging Twente '05 en voetbalclub EFC PW 85 hebben de handen ineen geslagen. Zij zijn over hun eigen sport heen gaan kijken en hebben een programma opgezet om senioren samen te laten komen en te laten bewegen. Het Sport-, Beweeg en Leefstijlakkoord heeft als stimulans gediend.
Vrijwel alle trekkers (‘kerngroepen’) van lokale sportakkoorden zien dat hun akkoord eerste resultaten oplevert. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut naar de uitvoering van de lokale sportakkoorden. Ze noemen vooral betere samenwerking tussen sport- en beweegaanbieders (62%), de mogelijkheid om nieuwe thema’s op te pakken als aanvulling op gemeentelijk sportbeleid (62%) en betere samenwerking tussen sport- en niet-sportorganisaties (43%).
Iedereen moet kunnen korfballen, vindt DOS-WK. Dat is een van de redenen dat de club een G-korfbalteam begint. Morgen is de eerste training aan de Geesinkweg. Voorzitter René Gelderman van DOS-WK vertelt hoe het tot stand kwam.
Een gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd. Dát is waar we in Twente naar streven. Maar hoe zorgen we daar samen voor? En hoe zorgen we dat een gezonde keuze ook een makkelijke keuze wordt, voor alle Twentse kinderen? Deze vragen stonden centraal tijdens de regionale kick-off van JOGG in Twente voor gemeenten op 21 september.
Bij wijkvoorziening ‘t Doesgoor in Goor werd dinsdagmiddag 21 september 2021 een regionale kick-off gehouden. De integrale aanpak van JOGG stond centraal in het interactieve programma.
Een aantal actieve bewoners van de wijk Twekkelerveld is gestart met een heuse wandelgroep. Met de wandelschoenen aan worden er kilometers in en om de wijk afgelegd met elkaar. Iedereen kan aanhaken!
Na input vanuit het thema 'Inclusief sporten en bewegen' van het Sport-, Beweeg- en Leefstijlakkoord is er een kennisbijeenkomst Studio Sportaal OldStars georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst werden 12 sportverenigingen uit Enschede door het Ouderenfonds geïnformeerd over het opstarten van een Old Stars tak voor deelnemers ouder dan 55 jaar binnen de eigen sportvereniging. De Enschedese Hockeyvereniging (EHV) is naar aanleiding van deze bijeenkomst en vanuit de eigen intrinsieke motivatie, hiermee verder gegaan. EHV Enschede, Sportaal, Bovelander en het Nationaal Ouderenfonds hebben samen de handschoen opgepakt. Er is nu een OldStars walking hockey afdeling bij in Enschede!
Het hele seizoen door organiseert Sportaal diverse workshops en bijeenkomsten voor sport- en beweegaanbieders. Meer deskundigheid geeft meer plezier in het werk en zorgt voor continuïteit binnen de vereniging. En dat komt de kwaliteit van de organisatie weer ten goede. Sportaal geeft advies en ondersteuning maar regelt ook de juiste training of scholing voor jouw sportvereniging.
Doet het overgrote deel van sportend Nederland volgend weekeinde pas de regenboog-aanvoerdersband om, in Enschede geven sporters dit weekeinde alvast het goede voorbeeld. In het eerste jaar dat Enschede meedoet aan de landelijke actie dragen meteen al bijna 250 aanvoerders het gekleurde stukje textiel. Daarmee maken ze het statement dat sporters tijdens het sporten te allen tijde zichzelf moeten kunnen zijn.
In juni 2021 (uitgesteld ivm corona) zijn G.V. Sportlust, WIK Glanerbrug en Hercules Hebe gestart met 25 jongens en meiden voor het gymnastiek leider niveau 2 traject in Enschede. De Enschedese clubs hebben deze aanvraag gedaan vanuit de services uit het Sportakkoord. Dit betekent dat de clubs geen kosten hebben voor het opleiden, deze kosten worden gedragen door de beschikbare budgetten vanuit het ministerie van VWS.